- 0 Polubienia
- 0 / 5
Składniki:
- 200 g groszku konserwowego
- 300 g wędzonej piersi indyka pokrojonej w kostkę
- 1 posiekana cebula
- 1 zielona papryka pokrojona w kostkę
- garść świeżej kolendry
- liście sałaty rzymskiej lub lodowej
Sos:
- 1 duże dojrzałe awokado
- 1 i 1/2 łyżki soku z limonki (lub cytryny)
- 1 i 1/2 łyżki sosu chilli
- 3 łyżki oliwy
- 1 roztarty ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Przygotuj sos: Miąższ awokado zmiksuj w malakserze z sokiem z limonki (lub cytryny), roztartym ząbkiem czosnku, sosem chilli oraz oliwą. Dopraw solą i pieprzem.
- W misce wymieszaj groszek z mięsem indyka, cebulą, papryką oraz kolendrą.
- Polej sosem z awokado, delikatnie wymieszaj.
- Porcje sałatki układaj na umytych i osuszonych liściach sałaty.
- Podawaj z bagietką lub grzankami z białego pieczywa.
Wskazówki:
- Dojrzałe awokado poznaje się podobno po tym, że jest miękkie 🙂
Mniam
Z pewną dozą nieśmiałości (po poprzenich doświadczeniach) podjęłam się realizacji kolejnego przepisu ze strony Palce lizać (Gazeta Wyborcza)… Na szczęście tym razem przepis (Sałatka z groszku i indyka w sosie awokado) można uznać za sukces. Co prawda nie udało mi się znaleźć dojrzałego awokado… ale i tak całość smakowała bardzo dobrze 🙂 Polecamy na lekki obiad, albo na przystawkę 🙂